Poëzieweek 2021: samen!

*|MC:SUBJECT|*
De Poëzieweek bevindt zich in het wit tussen de regels van deze tijd: er vindt niks plaats op straat, noch in bibliotheken of in boekhandels – enkel in het digitale. En daar waar de poëzie u beweegt, vanzelfsprekend in de poëzietijdschriften en bundels. Daarover gesproken: schaf van 28 januari t/m 3 februari een poëziebundel aan, dan ontvangt u niet één maar wel twee verschillende Poëzieweekgeschenken! (Zolang de voorraad strekt.)

Ditmaal besteden we aandacht aan de nieuwe Dichter des Vaderlands, de Awater Poëzieprijs en we paraderen een bescheiden selectie van interessante poëzie uit het actuele aanbod, waaronder bijzonder goed voorleesbare kinderpoëzie. We sluiten de nieuwsbrief af met een aantal tips om ‘s avonds, vanaf zeg een uur of negen, alsnog wat mee te krijgen van wat in deze niettemin feestelijke week te beleven is.
WIJ BEZORGEN BIJ U THUIS!

Zie ons bestelformulier op:
www.boekhandelbijleveld.nl

Stuur een e-mail naar:
boekhandel.bijleveld@gmail.com

Of neem per telefoon contact op:
030-2310800
Poëzie is een geschenk
Tijdens de Poëzieweek (en zolang de voorraad strekt) krijgt u bij de aanschaf van een dichtbundel vanaf €12,50 maar liefst twee(!) geschenken. Poëzie is van zichzelf al alternatief; dat er dan ook dit jaar een Alternatief Poëzieweekgeschenk is uitgegeven, zal dan haast niemand verbazen. Dit jaar bevat het dicht met dieren bevolkte kindergedichten van de Utrechtse Hanneke van Eijken, prachtige geïllustreerd door Pauline Phoa. Het thema van de week verkennend, vinden in het Poëzieweekgeschenk Samen al t’Hope Rodaan Al Galidi en Maud Vanhauwaert elkaar in het zoeken naar verbinding.
Lieke Marsman, Dichter des Vaderlands
Lieke Marsman is voor de komende twee jaar onze Dichter des Vaderlands! Boekhandel Bijleveld is erg verheugd. De maatschappijkritische dichter zal ongetwijfeld interessant werk tegenover de waan en werkelijkheid van alledag kunnen zetten. Uit haar inauguratie blijkt dat troost een belangrijk thema is. Of zoals ze aangaf in NRC bij haar intentie over de bekleding van haar ambt: ‘Poëzie kan activeren, maar ook omhelzen. En dat laatste is soms misschien nog wel meer nodig.’ De gelijktijdig met de bekendmaking verschenen bundel In mijn mand is eerlijk en kwetsbaar, en gaat over het leven en zijn begrenzing. Voor wie haar eerdere, volop geprezen en gelauwerde bundels nog niet kent, ze zijn in Man met hoed verzameld. Meer lezen? Het essay De volgende scan duurt 5 minuten over (haar eigen) ziekzijn en hoe de politiek en samenleving dit waarderen. Of denk aan haar prozadebuut Het tegenovergestelde van de mensmisschien wel Neer’lands eerste klimaatroman. Foto: Merlijn Doomernik
Mooi werk/ nieuw!
Er is zoveel van van alles, en dan gaat het alleen nog maar over gedichten! Van reflectief tot rauw, van guur tot grappig, van warm tot sterk verweven, van gemakkelijk tot ingewikkeld, poëzie is er in veel gedaanten (tegelijk). Om een aantal bundels uit te lichten: Kreek Daey Ouwens Guillaume is een helder en ingetogen verhaal over een verstandelijk beperkte jongen; Frank van Pamelens Bravogeroep en enthousiast gefluit bevat humor om te lachen in een light verse-jasje; in Vesper onderzoekt Anne Broeksma onze relatie met natuur, taal en mystiek; Martijn Den Ouden richt zich in Ruimtedagen op (de) schepping, waarover twee entiteiten, Marna en een onbetrouwbare lezer, van gedachten wisselen; J.V. Neylen zoekt in Niet bij machte naar een compromisloos bestaan. Peter Holvoet-Hanssens De wolkendragers is speels en associatief ‘over de balzaal van het verdwijnen’. Meer tips? Zie onze nieuwsbrieven over de Sylvia Plath-biografie, over vijf bundels en over vijf andere bundels. We besteedden aandacht aan Louise Glück en zie onze favorieten van 2020!
(Ook) om vóóóór te lééézen!
Voor de vijfde keer maakt Jan van Coillie de stand op in de kinderpoëzie: zijn 100 mooiste kindergedichten met schitterende tekeningen van Sassafras de Bruynbijeengebracht in Een stukje van de regenboogDe gedichten van onder andere Ted van Lieshout, Bette Westera, Joke van Leeuwen en Bart Moeyaert, maar ook van minder bekende kinderdichters laten zich ge-wel-dig voorlezen – en zijn nog leuk ook! Dat geldt ook voor het Engelstalige Tiger, Tiger, Burning Bright! waarin u voor elke dag van het jaar eveneens een geweldig, door Britta Teckentrup geïllustreerd gedicht vindt. Wie bij wil blijven wat er aan kinderpoëzie wordt geschreven, die hoeft alleen maar het vrolijk vormgegeven tijdschrift Dichter, ter hand te nemen – deze uitgave van Plint is hét literaire tijdschrift voor die (innerlijke) kinderen met een hartje voor poëzie.
Poezieweek 2021: Peter Verhelsts Zon wint de Awater Poëzieprijs
De dichtbundel Zon van dichter, romancier en regisseur Peter Verhelst heeft de Awater Poëzieprijs 2020 gewonnen. Dat wordt bekend gemaakt in de nieuwe editie van poëzietijdschrift Awater. ‘Zinderende regels’, aldus een van de juryleden. ‘Verhelsts lyriek is van een messcherpe sensualiteit en lichamelijkheid’, stelt een ander jurylid, ‘Zon is ook doordrongen van een bijna verbaasde weemoed, om het verlies van de zorgeloze onbesuisde uitbundigheid van eens’. De Awater Poëzieprijs is een jaarlijkse prijs van poëzietijdschrift Awater. Ze representeert de waardering van de gezamenlijke poëziekritiek.
Arm o omarm de natuur
Poëzie is niet alleen hartenklop en weemoed. De klimaatdichters brengen in Zwemlessen voor later ruim 160 klimaatgedichten bijeen van bekende en minder bekende Nederlandstalige dichters uit hun collectief. Waarvoor is een stabiel klimaat belangrijk? Om te leven! Wie van léven een definitie wil, raden we aan Jozef Deleu‘s geweldige bloemlezing Het groot verzenboek te lezen, dat warm en thematisch alle fasen en windhoeken van het menselijk leven in beeld brengt. Over windhoeken gesproken, of beter nog, over wind & weer: Alice Oswald & Paul Keegans opmerkelijke Gigantic Cinema. Niet de auteurs en titels zijn leidend – deze weather anthology is een medley van stemmen die zich gedurende één vrij onbestendige dag richt op het weer als een verzameling patronen, gebeurtenissen en krachten, waarvan de ruime selectie gedichten door hun schikking fascinerende verbanden met elkaar aangaan.
Poëzie is totaal internationaal
Kae Tempest (voorheen Kate) werkt ons Poëzieweek-thema ‘Samen’ uit in hun essay On Connection dat over de kracht van creatieve dwarsverbanden gaat. De compacte selectie werk in Friederike Mayröckers Sensorum etc. (vert. Annelie David en Lucas Hüsken) is even kunstmatig als dat het uit haast tastbare levensdrang bestaat. Oscar Wilde’s door Maarten Asscher vertaalde, tweetalig uitgegeven De ballade van Reading Gaol is een felle aanklacht tegen de onmenselijkheid van de doodstraf en het gevangenissysteem. Pakkend is het epische The Perfect Nine van Ngũgĩ wa Thiong’o, over de Keniaanse Gikuyu, dat folklore, mythologie en allegorie op hoog niveau vervlecht. Na wijlen Yahya Hassans golven makende debuut Gedichten, volgt nu Gedichten 2: ook maatschappijkritisch en in soms fluisterachtige kapitalen geschreven.
Bijleveld bezorgt met beide benen
Onze fysieke winkel is tot 9 februari 2021 gesloten, maar onze thuisbezorgservice is volop in bedrijf. Schroom niet daarvan gebruik te (blijven) maken voor uw aanschaf van al uw boeken. Bezorging in de stad Utrecht en nabije omgeving gaat CO2-neutraal(!) per fiets en is gratis, bij verzendingen daarbuiten vragen we een bijdrage van €3,50.
030 – 231 08 00
boekhandel.bijleveld@gmail.com
www.boekhandelbijleveld.nl
Voor binnen: tips voor buiten de bundels
In De Poëziepodcast bespreekt dichter Daan Doesborgh met steeds een andere vakbroeder een gedicht. In het lichte Met open mond lezen recensent Dieuwertje Mertens en dichter Erik Jan Harmens elkaar om-en-om gedicht voor en vertellen wat ze er zo tof of bijzonder aan vinden. In de podcast De verloren tijd daagt Perdu auteurs, dichters en spoken word-kunstenaars uit om aan de hand van een geluidfragment een audiowerk te maken.

Oprecht en inhoudelijk, niettemin licht absurdistisch in opzet is 
Dichters in Drag. Hierin interviewt presentator en schrijver Elfie Tromp dichters als Ilja Leonard Pfeijffer en Dean Bowen, terwijl ze, soms ook samen met de auteur, zich tot drag-queen omtovert – je moet er maar opkomen. 

Het is de moeite waard
Amanda Gormans voordracht tijdens de inauguratie van Biden en Harris terug te zien. We moeten het nog even zonder bundel stellen: The Hill We Climb staat op 27 april 2021 gepland te verschijnen.

Geïnspireerd? Nog even geduld: in maart kunt u met de

Poëziecursus van Ingmar Heytze zelf gedichten leren schrijven!
Taal brengt samen, amen
In de fabrieken, in donkere zalen
naargeestig en vuil en met overal stof
werken en zwoegen eens vroolijke jongens,
verstompt door den arbeid vervelend en dof.


Gerrit Komrij nam in zijn bloemlezing maar één (niet dit, op 16-jarige leeftijd geschreven) gedicht op van Jef Last. Misschien, zoals Rudi Wester schrijft in Bestaat er een raarder leven dan het mijne?, omdat deze dichter, romancier, essayist, sinoloog, schilder, polyglotte journalist, vertaler, provo, begeesterd spreker niet te rubriceren valt.
WIE LEEST, LENIGT ZIJN GEEST

Copyright © 2020 Boekhandel Bijleveld - Website by Tungstun