De beste boeken van 2023!

*|MC:SUBJECT|*
Geachte lezer,

Wegens drukte (inventarisatie, een kleine verbouwing, kom vooral kijken!) nu pas onze favoriete boeken van 2023 verpakt in de eerste nieuwsbrief van 2024.

Ook direct een aankondiging: donderdag 25 januari begint de
Poëzieweek, met op zondag 28 januari van 10:30 tot 12:00 uur het poëzieontbijt in aanwezigheid van Yentl van Stokkum. Onder het genot van een smakelijk hapje zal zij voordragen uit en in gesprek gaan over haar bundel Winterbloeiers en de bloemlezing Voor alle dagen, die zij met Joost Oomen en Stephanie Liebreks samenstelde. Toegang: €3,50, aanmelden kan bijvoorbeeld hier, maar bellen of langkomen kan daarvoor natuurlijk ook.  

Tijdens de Poëzieweek krijgt u bij de besteding van €12,50 aan Nederlandstalige poëzie uiteraard het
Poëzieweekgeschenk Kom nog maar even naar mij kijken straks, dit jaar geschreven door niemand minder dan Edward van de Vendel. 

Nog een aankondiging! Zaterdag 3 februari begint onze jaarlijkse uitverkoop!!
Het bolle zeil van de geschiedenis
In 1873 dwingt Groot-Brittannië Zanzibar tot het sluiten van de plaatselijke slavenmarkt, het centrum van de Oost-Afrikaanse mensenhandel. Een kwart eeuw later is het daar gedaan met de slavernij, en begint de onderwerping door het westerse imperialisme. Martin Bossenbroeks De Zanzibardriehoek beschrijft de laatste episode in de slavernijgeschiedenis vanuit de direct betrokkenen: de zendeling-ontdekkingsreiziger David Livingstone, bijgestaan door bevrijde slaven als James Chuma en gevolgd door avonturiers als Henry Stanley. Sultan Barghash en slavenhandelaar Tippu Tip verzetten zich, maar moeten buigen voor één man, de selfmade diplomaat John Kirk. Uiteindelijk is ook Kirk zelf niet meer dan een trekpop van de werkelijke hoofdrolspelers in de Europese regeringscentra.
De maatschappij, en wat te doen?
Schrijver, jurist en filosoof Maxim Februari is een van de scherpzinnigste en origineelste denkers van ons taalgebied, wat dit jaar andermaal onderstreept is met de publicatie van het zeer vlot en helder geschreven Doe zelf normaal, Menselijk recht in tijden van datastruring en natuurgeweld. Onder invloed van de klimaatverandering en intelligente technologieën verandert de democratische rechtsstaat. Natuur en technologie sturen het beleid en nemen beslissingen voor ons. Het is de vraag of we zelf ons gedrag nog kunnen blijven normeren. Te veel kennis over de toekomst dreigt bij deskundigen en aan universiteiten te blijven hangen. Februari acht het ruimschoots tijd die kennis daar op te halen en een publiek gesprek te voeren over de enorme veranderingen die op ons afkomen.
De schitterende teloorgang van de natuur
De geur van het bos is Rob Bijlsma’s ode aan het veldwerk, al een halve eeuw struint vogelaar Rob Bijlsma door het bos en over de hei en doet hij onderzoek naar vogels in Nederland en Afrika. Tijdens zijn zwerftochten heeft hij altijd een verrekijker om de nek en een opschrijfboekje bij de hand, waarin hij consequent en nauwkeurig observaties en metingen noteert. Allicht dat deze over vogels gaan, maar niet alleen. Ook het landschap, het klimaat en het weer, fenologie, bomen en boomtoppen, zaadzetting, muizen en insecten ontsnappen niet aan zijn nieuwsgierige en onderzoekende geest. Dit ronduit geweldige boek bevat een thematische bundeling van de bijvangsten van al dat onderzoek, ingebed in ecologische en evolutionaire achtergronden. 
Geweldige gedichten als grillige gidsen

Toen de grootouders van Robin Block na de Indonesische onafhankelijkheid naar Nederland kwamen, verloren zij hun thuis. In Handleiding voor ontheemden spiegelt hij, balancerend tussen culturen en nationaliteiten, zijn eigen zoektocht naar identiteit aan die van zijn grootouders. Tijdens een reis naar het moderne Indonesië komt 400 jaar koloniale geschiedenis tot leven in de stemmen van en ontmoetingen met personages die zo van elkaar verschillen als de eigenzinnige Javaanse oermoeder die voortdurend overhoopligt met de afstandelijke Europese voorvader en de jonge Jakartaanse influencer die haar geheimen letterlijk op haar lijf draagt en die de onderwereld en geestenwereld als een grillige gids met elkaar in contact brengt.

De beste broers en zussen van de Nederlandse fictie
De gebroeders Maxilari, het vierde boek van de Nederlandse schrijver David Pefko, is misschien te goed voor de huidige literaire critici – in elk geval mag het in de pers met meer waardering worden ontvangen. De roman gaat over twee broers uit Amsterdam Zuid – maar dan zonder de bijbehorende sociale status, gevulde portemonnee en stabiele gezinssituatie – die een zomervakantie samen door moeten zien te brengen. Hun wederwaardigheden worden met soepelheid, humor en fantasie beschreven. Alles begint wanneer de jongens een bijbaantje krijgen bij een diamanthandelaar, een man op leeftijd die wellicht nog een andere agenda heeft dan het bestieren van zijn winkeltje. Wat volgt, is een perspectiefrijk verhaal vol schijn en wezen, van moedwil en misverstand, alsook van liefde en menselijk tekort: een heerlijke doorlezer!
V13taalde romans over rake zaken

Tussen september 2021 en juli 2022 volgde Emmanuel Carrère het proces in het Parijse Palais de Justice tegen de verdachten van de terroristische aanslagen op vrijdag de 13e november 2015 (V13). Bij die aanslagen vielen 130 doden in het Stade de France, op terrassen in een uitgaansbuurt van Parijs en in de concertzaal Bataclan. Hij beschreef zijn indringende observaties in kronieken voor L’Obs: 14 aangeklaagden, 1800 overlevenden en nabestaanden, 350 advocaten en een dossier van 53 meter hoog. Carrère toont ons drie perspectieven: dat van de slachtoffers, de verdachten en het hof. Het bijwonen was ‘vaak overweldigend en fascinerend’ en steeds als het saai dreigde te worden was er een verrassende wending die voortschrijdend inzicht bracht

Engels verhaal is een spookverhaal

Geest komt op werd met veel succes behandeld in de leesclub van Bijleveld. In het verhaal van de Brits-Palestijnse schrijfster Isabella Hammad staan familierelaties, identiteit en (al dan niet vrije) keuzes in het leven centraal. Gaandeweg blijkt echter dat de hoofdrollen veeleer vergeven zijn aan het vermogen van kunst om mensen te engageren, aan het ontstaan van inzicht in en begrip voor een ander, alsook aan de vaardigheid om mensen te bewegen tot activisme. Hammad beschrijft hoe een actrice na vele jaren haar in Israël wonende zus bezoekt. Daar ontmoet ze een regisseur die acteurs werft voor een opvoering van Hamlet op de Westbank. Zij krijgt de rol van Gertrude, de uitbeelding van dit karakter zorgt bij haar voor een persoonlijke catharsis. De opvoering van Hamlet als ultieme wraaktragedie laat zien dat wraak tot wraak tot wraak leidt, en dat wraak louter verliezers kent. De roman, zoals ook veel van de hieronder afgebeelde titels, is ook in vertaling beschikbaar.

Mooije biografieën en prachtige essays
Ischa Meijer was beroemd, berucht, geducht en onweerstaanbaar geestig. In zijn duizelingwekkend veelzijdige loopbaan stonden twee grote liefdes centraal: de journalistiek en het theater. Als interviewer met een diepgaande interesse in mensen en een feilloos oog voor hun zwakke plekken en blinde vlekken stuwde hij het genre van het persoonlijk vraaggesprek tot grote hoogte op. In Alles gaat op vroeger terug beschrijft en doorgrondt Annet Mooij op grond van een groot aantal bronnen Ischa Meijers even creatieve als destructieve leven. Al als baby werd hij getekend door een gezinsgeschiedenis. Als baby overleefde hij samen met zijn ouders de verschrikkingen van Bergen-Belsen, waarna hij opgroeide in een getraumatiseerd joods gezin. Mooij betoogt dat de onvermijdelijke breuk met zijn ouders de bron vormde van zijn onstuimige scheppingsdrang. 
Prentenboeken in bijzonder originele beeldtaal
Olga werkt al lang in een krantenkiosk. Zo lang dat ze er niet meer uit kan. De kleine kiosk is haar wereld, maar ‘s avonds droomt Olga van verre reizen en de zonsondergang aan zee. Op een dag zet een toevallige gebeurtenis haar leven op zijn kop. Vaak laten wij de blurbs uit de nieuwsbrieven, maar omdat we het zo roerend eens zijn met wat The New York Times over Mevrouw Kiosk van de Letse animator en illustratrice Anete Melece schrijft, laten we hem erin: ‘Een ongelooflijk boeiend en origineel prentenboek over zoeken naar een plek die je gelukkig maakt, gewoon zoals je bent.’ Een prentenboek, kortom, om je in thuis te wanen.
Kinderboeken: maar doe het wel!
Wat doe je als je je beste vriend niet meer kunt raadplegen? Joshua is woedend op Sergio, maar hij heeft hem ook nodig. Want hij weet zich geen raad met Lindsey – Lindsey die alle jongens gek maakt maar die moet huilen om ‘hoe ze naar haar kijken’, Lindsey die zoveel ingewikkelder in elkaar zit dan hij dacht. Wat bedoelt ze als ze een hartje-emoticon stuurt? Hoe ga je van zoenen verder naar seks? Hoe weet je wat de ander wil? En moet je per se verliefd zijn om seks te kunnen hebben? Als iemand Joshua’s vragen kan beantwoorden, is het Sergio.
Een hilarische, ontroerende, ontwapenende jeugdroman – vlammend opgeschreven door Erna Sassen, zoals alleen zij dat kan.
Het goede leven, volgens de filosofie

Sarah Bakewell schetst in De Humanisten, Dromers, denkers en onderzoekers die de wereld veranderden de fascinerende geschiedenis van het humanisme: het verhaal van mensen die zelf wilden denken, los van traditie en georganiseerde religie. Deze vrijdenkers maakten het wereldbeeld dat in het Westen nog steeds het onze is en deden baanbrekende ontdekkingen in wetenschap, filosofie, literatuur en beeldende kunst. Bakewell onderzoekt wat humanisme is en hoe het door de geschiedenis heen tot bloei is gekomen ondanks tegenstand van fanatici, mystici, tirannen en cultuurpessimisten. Bakewells schrijfstijl maakt niet alleen de filosofieën zeer goed te volgen, maar ze schrijft daarbij bijzonder onderhoudend.

Wat zingt in de muziek
In A World Within a Song onderzoekt liedschrijver Jeff Tweedy (onder andere bekend als voormalig gitarist van de band Wilco) de wonderlijke werking van muziek op de innerlijke mens: waardoor worden we toch verliefd op precies dat ene liedje en hoe komt het dat sommige liedjes ons bijstaan bij pittige gebeurtenissen of door zware perioden heen slepen? En voor makers zoals hijzelf probeert hij de vinger erop te leggen waarom we soms zelf een lied willen  schrijven, en of onze levenskeuzes en -stijl invloed hebben op de kwaliteit daarvan? Met open vizier en behept met de pen probeert Tweedy, aan de hand van vijftig liederen die hem inspireerden en die zijn leven andere richting gaven, hier een antwoord op te vinden: muziek en leven ineen.
De natuur zal de kunst nooit blijvend evenaren: van klei tot in Pompeii
Het werk van Agalis Manessi kent vele inspiratiebronnen, en zet zich uiteen met zowel historische als hedendaagse kunst. Haar door scherp observatievermogen gekenmerkte technisch hoogstaande werk, is vol van ideeën, empathie en humor. In de traditie van English Delft (ook wel ‘English delftware’) maakt ze haar portretborden op porselein met zachte vormen. Doordat haar schilderwerk is samengesteld uit diverse elementen uit haar schetsboeken, zijn de beelden wellicht juist hierdoor even verstild als opmerkelijk levendig. De catalogus A Journey Painted in Clay is een prachtig verzorgde weergave van en een ode aan haar rijke carrière.
Lans Stroeve, Sterkteleer (2023)
WETEN HOE TE ONTLUIKEN
Ik heb een vriend, hij is klein maar oud.
Hij houdt van poëzie. In het verleden viel
hij van een ladder in zijn tuin waar hij alleen
bewaart, zelden snoeit en nog minder kapt.
Van de trap naar het hospitaal was zeven
treden naar beneden maar intussen is het
leed geleden en verzamelt hij weer zaden.
Boomloten, zaailingen en scheutjes zet hij 
in de potten aarde van zijn eigen minibos.
De gemeente komt op aanvraag halen om 
de aanwas te gaan poten in de openbare
perken. Je vrienden kiezen op duurzame 
zachtzinnigheid maar koudekiemers eerst
een tijd lang in de diepvries houden zodat
ze misschien ontwaken uit hun kiemrust 
antwoordt de tuinman op hoe maak je
kennis. 
WIE LEEST, ONTLUIKT ZIJN GEEST
Copyright © 2020 Boekhandel Bijleveld - Website by Tungstun