Ramen/sleutels met furore

*|MC:SUBJECT|*
Geachte lezer,
Gelukkig hebben we wél een mooi en fijn en troostrijk boekenjaar achter de rug! We hopen dat ook u met veel instemming terugkijkt op het gelezene. Hieronder vindt u onze favorieten van 2021. We wensen u een gezond en voorspoedig 2022 toe, vol goede leeservaringen!

Al kunt u momenteel niet tussen de boeken in de winkel neuzen, blijf uw leesvoer vooral bij ons bestellen! We adviseren uw graag per telefoon, via onze e-mail en ons bestelformulier. Haal uw bestellingen af, of laat ze bij u thuisbezorgen! Wellicht dat er vanaf zaterdag weer een mogelijkheid is om in de winkel rond te kijken, we laten u dat uiteraard weten.


Zie ons bestelformulier op:
www.boekhandelbijleveld.nl

Stuur een e-mail naar:
boekhandel.bijleveld@gmail.com

Of neem per telefoon contact op:
030-2310800
Romans bieden ramen/sleutels met furore
Op bijzonder knappe wijze weet Robbert Welagen in Raam, sleutel rouw en verliefdheid te versmelten. Vrijwel gelijktijdig met het moment dat de dertigjarige schrijver Karlijn Spichter tijdens een interview sterke gevoelens krijgt voor de journalist Hanna, verongelukt haar vriend Arno. Haar omgeving verwacht dat ze rouwt, maar dat lukt haar niet. Evenmin wil ze ermee naar buiten komen, zoals haar uitgeverij graag zou willen zien. De roman is volstrekt overtuigend, er staat geen woord teveel in en blijft ver weg van sentiment. Zo goed is het werk geschreven, dat je inderdaad, zoals De Groene schrijft, het haast is of je een werk van Spichter leest.
De poëzie zegt heb ik u lief
Ik zeg Emily is een van de opmerkelijkste dichtbundels van afgelopen jaar en – als we zo vrij mogen zijn: een raak en voor ons herkenbaar verslag van een obsessie met goede literatuur. In Yentl van Stokkums bedwelmende debuutbundel raakt de verteller in toenemende mate in de ban van Emily Brontë, onsterfelijk geworden door Wuthering Heigths. De toon is bezwerend, de gedichten hebben soms wat weg van incantaties, maar zijn tegelijk onderzoekend, helder van aard.
Het internationale proza legt het alles open
Caleb Azumah Nelsons Open water gaat over de liefde tussen twee mensen die voor elkaar gemaakt lijken, maar waarvan de relatie uiteindelijk toch niet stand blijkt te houden – een thema dat men ook terug vindt in Mohsin Hamids Exit West. Geen vluchtverhaal staat bij Nelson centraal, maar de verhouding tussen een fotograaf en danser. Een aanvankelijk overkomelijke ongelijkheid (zoals in Sally Rooneys Normal People) tussen de zwarte geliefden brengt de een tot een depressie, terwijl de ander op afstand raakt. De roman is een viering van het werk van zwarte kunstenaars, een aanklacht tegen institutioneel racisme, en zeker zo belangrijk: de roman is rijk aan even precieze als elegante zinnen.
Klassiekers, zelfst.nw. 1. meesterwerken
Boeken van schrijvers over schrijvers die romans schrijven – ze zijn legioen. Maar er is er maar een Het Meesterwerk en dat is van Émile Zola. Het knap door Lidewij van den Berg vertaalde werk gaat over ‘de mislukte vervaardiging van een meesterwerk, maar dat wel zelf echt een meesterwerk is’, aldus Trouw. De bijzonder getalenteerde schilder Claude Lantier, die trekken meekreeg van Manet, Monet en Zola’s jeugdvriend Cézanne, is zijn tijd vooruit en het lukt niet de kunstwereld te veroveren, terwijl zijn jeugdvriend Pierre Sandoz (sterk op Zola geënt) het ene na het andere roman-succes oogst. Getergd door miskenning raakt Lantier verloren in zijn gedroomde meesterstuk, met alle gevolgen van dien. 
In kinderboeken vliegt de tijd
Wij kennen geen schrijver die beter een bromvlieg kan nadoen dan Jaap Robben. Samen met illustrator Paul Faassen maakte hij op instigatie van De Nieuwe Oost | De wintertuin een posterverhaal, toen de eerste lockdown een streep zette door het Wintertuinfestival. Het gaf thuiswerkers en anderen tijdens schermluwe wandelingen een zeer vermakelijke en bovendien leerzame afleiding. Prompt werd Biografie van een vlieg genomineerd voor de Jan Wolkers-prijs, die overigens niet onverdienstelijk uiteindelijk gewonnen werd door Hans Mulders De ontdekking van de natuur.
Zonder boeken geen geschiedenis
Op indrukwekkende wijze weet Ross King in De boekhandelaar van Florence het intellectuele leven uit de Renaissance in beeld te brengen. Centraal staat de bijzonder schrandere Vespasiano Bisticci. Tegen de achtergrond van een politiek tumultueuze tijd bediende deze ‘koning onder de boekhandelaren’ pausen, hoven en krijgsheren. De drukpers echter zou hem uiteindelijk verbitterd laten terugtrekken naar zijn geboortedorp. De drukkerij van het nonnenklooster uit San Ripoli zou een paar jaar later met de eerste integrale Latijnse vertaling van Plato’s geschriften de Renaissance tot bloei laten komen, en was een wegvoorbereider voor de Reformatie.
Nog meer leven is verweven
De titel Finding the Mother Tree kan zijig overkomen, maar is dat verre van. Het is een soepel geschreven weerslag van hoe Suzanne Simards leidende onderzoek naar grondstoffen- en informatie-uitwisseling tussen bomen en boomsoorten zich ontwikkelde. Aanvankelijk als veldonderzoeker voor de Forestry Service, later als professor voor de Universiteit van Colombia laat ze de ideologische getinte weerstand zien tegen haar resultaten. Niet alleen omdat men competitie als leidend principe in de natuur zag, ook doordat haar onderzoek aanspoorde tot minder ‘efficiënte’ kapstrategieën – ter behoud van houtvoorziening voor later en van natuur. 
Denken over de rede, macht & digitalisering
Patrick Radden Keefe’s Zeg niets, over een schrijnende ontvoering en moord door de IRA in de ’70, werd door grote media als The New York Times Book Review en Washington Post uitgeroepen tot beste boek van 2019. In The Empire of Pain duikt hij in de familiegeschiedenis van Sackler, waarvan de naam tot voorkort als belangrijke donateur aan de muren van Harvard en het Louvre hing – tot bekend werd dat de familie zijn miljarden verdiend had met OxyContin, een pijnstiller zo verslavend dat het leidde tot de opiatencrisis. Het goed onderbouwde, met trefzekere pen geschreven boek is niet alleen een familiebiografie, maar tegelijk een aanklacht tegen hebzucht en arrogantie.
De kunsten behouden wat beweegt
The Earth Will Come To Laugh and Feast is wellicht de meest omineuze titel uit onze selectie, en komt voort uit een samenwerking van de Italiaanse dichter Gabriele Tinti en de Amerikaanse, voornamelijk in Zuid-Afrika actieve kunstenaar/fotograaf Roger Ballen. Tinti’s (tweetalige) onverbiddelijke poëzie wordt gespiegeld door Ballens visuele uitdrukking van de eindeloos gelaagde psyche – samen intrigeren ze mateloos.
Guido Gezelle, uit: Rijmsnoer om en om het jaar (1897)


Het jonge jaar

Wie is ‘t dat blijde en blondgehaard
verschijnsel dat, in ‘t groen getooid,
met lichten terd voorbij mij vaart
en looveren langs de lanen strooit?
Wie helpt er ‘t lieve lentekruid,
dat wegzit en verdoken al
ten boomgaarde en ter gersvodde uit,
op ‘t hooge veld, in ‘t leege dal?
Wie is ‘t die uit den akker haalt
‘t gepriemel van de koorenaar
die wakker wordt en zegepraalt?
Wie is ‘t? Wie is ‘t? Het jonge jaar.
WIE LEEST, VERFRIST ZIJN GEEST
Facebook
Website
Copyright © 2017 Boekhandel Erven J. Bijleveld. Alle rechten voorbehouden.

Copyright © 2020 Boekhandel Bijleveld - Website by Tungstun