Lezen in de donkere maanden

*|MC:SUBJECT|*
Geachte lezer,
Begint u ook op tijd met het uitzoeken van uw sint-en kerstcadeaus? Boekhandel Bijleveld is OPEN! U bent van harte welkom. Uiteraard nemen we alle regels van het RIVM in acht.  Op maandag, de doordeweekse ochtenden en donderdag- en vrijdagavond tussen 18.00 en 20.00 winkelt u het rustigst. Zoekt u een decembercadeau voor uw collega’s? We hebben ruime ervaring met zakelijke bestellingen op elk formaat.


Liever niet op pad? Wij bezorgen graag aan huis. Bezorging in de stad Utrecht en nabije omgeving is gratis. U bestelt uw boeken makkelijk via www.boekhandelbijleveld.nl, telefonisch via 030 2310800 en per e-mail: boekhandel.bijleveld@gmail.com.

Wellicht leuk om te weten: Barack Obama’s presidentiële memoires A Promised Land is met stapeltjes de winkel ingekomen, ook in vertaling. Over een week op donderdag 26 november, en dus ruim op tijd voor het heerlijke avondje en de Kerst, arriveert naar verwachting David Van Reybroucks Revolusi, waarnaar wij lang hebben uitgekeken. Mede aan de hand van honderden interviews reconstrueert onze zuiderbuur de onafhankelijkheid van Indonesië en hoe deze nieuwe wereld zowel daar gestalte kreeg, als in hier aan de Noordzee.

In deze nieuwsbrief besteden we aandacht aan kinderboeken (al dan niet om voor te lezen), en aan interessante literatuur over natuur en geschiedenis. Maar eerst richten we ons op Rébecca Dautremers schitterende bewerking van John Steinbecks beroemde novelle Of Mice and Men; we sluiten af met een schier alomvattende biografie van Sylvia Plath.
Vriendschap en lot tijdens The Great Depression
Dat de novelle Of Mice and Men zich dankbaar laat verbeelden, mag al blijken uit het gegeven dat er drie Hollywood-verfilmingen van zijn gemaakt. Wellicht heeft het ermee te maken dat John Steinbeck het verhaal aanvankelijk als toneeltekst schreef. Hoe dan ook, zijn evocerende beschrijvingen van landschappen en empathische oog voor de mens, leidden onlangs tot de meer dan 400 pagina’s tellende bewerking van Rébecca Dautremer, waarbij gebruik gemaakt is van Peter Bergsma’s recente vertaling. Muizen en mensen zet een zeer treffende George en Lennie neer, en de visuele adaptatie doet recht aan elke regel van het boek, waarin mens en dier prooi zijn van het noodlot. 
Tijdloze kinderverhalen vol avonturen
Sommige kinderverhalen laten zich keer op keer vertellen en navertellen, en lezen en voorlezen. Daan Remmerts de Vries herschreef Het Jungleboek van Rudyard Kipling. Het door Mark Janssens geïllustreerde boek laat zich heerlijk (voor)lezen voor kinderen die een beetje dapper zijn. Ook Selma Lagerlöfs Nils Holgerson (nu in een hervertelling van Bette Westera en geïllustreerd door Martijn van der Linden) gaat al een poosje mee. Geschreven met het idee van een topografische les van Zweden, is het een verhaal over moed en innerlijke ontwikkeling geworden. Weinig kinderen uit de wereldliteratuur kunnen op zoveel sympathie rekenen als Oliver Twist. Vergezeld van tekeningen van coryfee Annette Fienieg, komt Tiny Fisschers hertaling goed tot zijn recht. Over goed tot zijn recht gesproken: Russische Sprookjes zijn bij Thé Tjong-Khing in de juiste handen. De griezelige Baba Jaga, vuurvogels, prinsen en prinsessen; zijn ‘er was eens’ zal lezers en toehoorders nog lang bijblijven. Gebaseerd op het werk van Tove Jansson ga je mee met Moomintrol en zijn opmerkelijke familie in Verhalen uit de Moominvallei – een avontuur je Hattifatteners ontmoet en waarbij een bijzondere rol voor een toverhoed is weggelegd. 
De kunst zal de natuur nooit evenaren
Wie ooit zijn prachtige ‘houten’ roep heeft gehoord, vergeet hem nooit meer. Ook Koos Dijksterhuis, vogelkenner pur-sang, viel al vroeg voor de vogel. In De zwarte specht, paart hij persoonlijke ervaringen aan een woud van kennis. Ontvolkt, van het oorspronkelijke landschap ontdaan door de toepassing van moderne landbouwtechnieken, ging natuur en gemeenschap teloor; James Rebanks Pastorale is een poging onze plattelandserfenis te redden, en die van het Lake District in het bijzonder. Peter Godfrey-Smith, bekend van Buitengewoon bewustzijn, zijn boek over intelligentie bij octopussen, richt zich in Metazoa op het bewustzijn van veel andere zeedieren in het bijzonder en, zoals de titel al aangeeft, op meercellige organismen in het algemeen. Sponzen, garnalen en uiteenlopende vissen komen voorbij, en al doende laat hij zien hoe het bewustzijn evolueerde. Atte Jongstra, die we ‘natuurlijk’ vooral kennen vanwege zijn romans en essays, gaat met het rijk geïllustreerde Ecologieën in op ons (West-Europese) ecologische gevoel of bewustzijn door de eeuwen heen. Vogelgedrag lijkt soms onverklaarbaar: vogels die zichzelf beschilderen en die een geluidswal bouwen, zijn daarvan markante voorbeelden. Aan de hand van de recentste wetenschappelijke inzichten ontrafelt Jennifer Ackerman (bekend van het gelauwerde De genialiteit van vogels) in Zo doen vogels dat deze en andere vogelkwesties van de wonderlijke dieren.
Geschiedenis op het puntje van je stoel
Per boot of vliegtuig was aan de rijken, het te voet reizen voor iedereen. Nu ja, wellicht vooral voor de geestdriftige pacifisten en vegetariërs waarnaar Wim Willems titel verwijst. De Wereldwandelaars vertrokken in 1911 vanuit Amsterdam en hun kleine karavaan kwam pas tot stilstand bij het uitbreken van WOI, maar wordt tot ver na hun vertrek door de auteur gevolgd. Martin Bossenbroeks enthousiast ontvangen De wraak van Diponegoro kijkt naar de Javaanse oorlog, de gewelddadige kolonisatie van de ‘gordel van smaragd’ en de geweldsontsporingen kort na Soekarno’s onafhankelijkheidsverklaring. in Annelien de Dijns Freedom, An Unruly History gaat de Utrechtse professor in op de wordingsgeschiedenis van het hedendaagse vrijheidsidee, waarvan de huidige politieke betekenis (een beperkte macht van de staat) een recente invulling blijkt. Toen tijdens WOII de politiek met militaire middelen werd voortgezet, zette MI9 ontsnappingsroutes op voor vliegers die achter de linies vastzaten. In MI9 vertelt Helen Fry het heroïsche verhaal van opmerkelijke ontsnappingen, contra-spionage en de door Clayton Hutton ontworpen gadgets – heuse life savers voor geheim agenten. De grootste uitvinding van de mens echter, gaat niet naar een ingenieus handigheidje van de hierboven genoemde inspirator van Q, maar naar de metropool. Althans, als het aan Ben Wilson ligt, afgaande op zijn Metropolis. Erin draait hij aan het wiel van de geschiedenis en kijkt vanaf de eerste stad Uruk (5000 v.Chr.) naar wat urbaan leven voortbracht aan nieuwe beroepen, kunstvormen, religies en handelsvormen.
De alomvattende biografie van Sylvia Plath
Zestig jaar na haar indrukwekkende poëziedebuut The Colossos & Other Poems (opgenomen in de Collected Poems) is de biografie Rode komeet verschenen. Mede aan de hand van nieuwe bronnen, reconstrueert Heather Clark Sylvia Plaths turbulente ontwikkeling als intellectueel en toegewijd dichter, haar getroebleerde verhouding met haar moeder, de tumultueuze verbintenis met Ted Hughes in een bijzonder conventionele maatschappij en tijd, haar worstelingen met een volstrekt inadequate geestelijke gezondheidszorg. Clark schildert een indrukwekkend portret van de dichter die behalve om haar geweldige literatuur, herinnerd wordt als een ‘woman’ […] dragging her shadow in a circle‘, zoals ze dat zelf benoemde kort op weer een zware depressieve periode.
WIE LEEST, GEEFT WOORDEN AAN DE GEEST
Copyright © 2020 Boekhandel Bijleveld - Website by Tungstun