Bijleveld is open; literatuur en de Europese Literatuurprijs

*|MC:SUBJECT|*
Geachte lezer,
Boekhandel Bijleveld is OPEN! U bent van harte welkom. Uiteraard nemen we alle regels van het RIVM in acht. 

Op maandag, de doordeweekse ochtenden en donderdag- en vrijdagavond tussen 18.00 en 20.00 winkelt u het rustigst. Liever niet op pad? Wij bezorgen graag aan huis. Bezorging in de stad Utrecht en nabije omgeving is gratis. U bestelt uw boeken makkelijk via www.boekhandelbijleveld.nl, telefonisch via 030 2310800 en per e-mail: boekhandel.bijleveld@gmail.com.

Het is inmiddels november, de voor ons normaalgesproken bomvolle winkeldagen voor de decembertijd zijn in aantocht. Maar inderdaad, ook al wijkt Boekhandel Bijleveld al ruim anderhalve eeuw niet af van haar boekige koers en ligt er andermaal een fabuleus aanbod op de planken, veel is anders dan anders. Voor ons geldt bijvoorbeeld dat er maar een beperkt aantal klanten tegelijkertijd in de winkel aanwezig kan zijn. Kies en/of bestel uw cadeaus dit jaar daarom op tijd, het sint- en kerstpapier staat al klaar!

Zoekt u een decembercadeau voor uw collega’s? We hebben ruime ervaring met zakelijke bestellingen op elk formaat. We denken graag met u mee. Bel of mail ons vooral voor meer informatie.

Tot slot: in deze nieuwsbrief, die, deze inleiding daargelaten, wat korter is dan u van ons gewend bent, vindt u louter Nederlandse en naar het Nederlands vertaalde literatuur (waaronder poëzie, omdat een mens niet zonder kan). Daarmee iet wat paradoxaal samenhangend, vindt u onderaan een stukje over de geheel digitale uitreiking van de Europese Literatuurprijs van 7 november aanstaande. U kunt de uitreiking bijwonen!
Poëzie voor iedereen en u in het bijzonder
De NRC-columns van Ellen Deckwitz Dit gaat niet over grasmaaien zijn een leuk handvat voor als je niets/ maar weinig (op hebt met) poëzie/ hebt gelezen/ of weet waar/ je moet beginnen. Ted Hughes gifzwarte Kraai (vert. Daan Doesborgh), geschreven na de suïcide van zijn vrouw Sylvia Plath, is zo raak dat het maar lastig af te schudden is na het sluiten van de bundel. (Voor Max Porters alom geprezen Verdriet is een ding met veren speelde dit werk een centrale rol). Wat de verste verzen van dit item betreft: deze vindt u in poëzietijdschrift Het Liegend Konijn, waarin de mooiste, nog niet gebundelde poëzie van nu staat. Van de voormalig-Dichter des Vaderlands Anne Vegter verscheen recent Big data over omgaan met verlaten worden. Het thema van de bundel staat haar speelse taalhumor overigens bepaald niet in de weg. Veel dichters en andere lezers hebben lang uitgekeken naar nieuw dichtwerk van Esther Jansma. Rennen naar het einde van honger is behalve beschouwend & analytisch, lichtvoetig & ontroerend & geëngageerd, ook bijzonder actueel. Verlangen naar zekerheid is ook hier een belangrijk thema.   
Vers proza van eigen bodem
Marieke Lucas Rijnevelds veelbelovende tweede roman Mijn lieve gunsteling gaat over een obsessieve fascinatie van een veearts voor een boerendochter tussen wie een beklemmende en verboden verliefdheid zengt. Esther Gerritsen beheerst de pen als geen ander, in De terugkeer is wederom een wonderlijk element in het spel: terwijl Jennie na twintig jaar probeert de zelfmoord van haar vader te bevatten, antwoordt haar vader vanuit het hiernamaals, als levende hoort zij hem niet. In Sien Volders tweede roman, reist de Roemeense Alina met haar elfjarige zoon naar Sicilie. Terwijl zij op de tomatenplantage werkt, bevriendt Lucian zich met twee lokale jongens, zich onbewust van een naderend lot. Rob van Essen is met Een man met goede schoenen terug bij de korte, opnieuw meesterlijke verhalen. Bijvoorbeeld dat verhaal over een therapeut die op eigen initiatief de ouders van zijn cliënt aan de eetkamerstoelen vastbindt, en hen daarvan bovendien verantwoording in de schoenen schuift. Utrecht kent veel goede auteurs, Martijn Knol is daarvan bepaald niet de minste. Het geëngageerde De lange adem volgt een hedonistische reclameman die de politiek ingaat, en een verantwoordelijke veteraan die zijn beveiliger wordt. De soepel geschreven roman, waarin regelmatig plekken uit onze stad voorkomen, doet aan als een zeer uitgebreide grap, waarop de auteur zo nu en dan overigens ook kritiek uit. Dit staat een oprechte denkoefening over waardevolle relaties en over de vraag ‘hoe te leven’ zeker niet in de weg.
Steengoede romans in dito vertalingen
In Rye Curtis In genade probeert de dwalende, op leeftijd zijnde Cloris Waldrip te overleven in de wildernis. Parkranger Debra Lewis acht het haar plicht haar te vinden, zelfs wanneer de zoektocht officieel beëindigd wordt. Michael Christie’s Greenwood beschouwt familiebanden in al hun subtiliteiten. Na een klimaatcrisis die ‘de grote verdorring’ wordt genoemd, komen zowel de overgekwalificeerde tourgids op Greenwood Island voorbij, als de generaties voor haar. Het biedt een subtiele visie op ecologische vernietiging en is een aanrader voor lezers van Richard Powers Tot in de hemel. In De jaren bespreekt Annie Ernaux steeds aan de hand van een eigen foto hoe de ervaring van de wereld van kleur verschoot en hoe politieke en maatschappelijke ontwikkelingen inhaakten op het persoonlijke leven. Samantha Schweblins Duizend ogen speelt zich af in het nu en in de toekomst, wanneer het niemand aan de modernste technologie ontbreekt, maar contact zo vlak is dat de eenzaamheid groot is. In Daisy Johnsons opmerkelijke Zussen is al vlug duidelijk dat de verhouding tussen de twee zussen niet gelijkwaardig is en dat er iets gebeurd is. Maar denk niet te vlug dat je weet hoe het precies gegaan is.
7 november: uitreiking Europese Literatuurprijs – beter dan bingen

Op zaterdagavond 7 november van 21:15-22:30 uur treffen juryvoorzitters Alma Mathijsen en Abdelkader Benali de winnaars van de Europese Literatuurprijs. David Diop (Meer dan een broer), Ali Smith (Lente) en hun vertalers Martine Woudt, Karina van Santen & Martine Vosmaer zullen via een videoverbinding met elkaar in gesprek gaan over grenzen en migratie, manipulatie en uitsluiting, verbinding en verbeelding, verhalen en hoop. Woon de uitreiking digitaal bij, en klik hier!

WIE LEEST, GEEFT WOORDEN AAN DE GEEST
Twitter
Facebook
Website
Copyright © *|CURRENT_YEAR|* *|LIST:COMPANY|*, All rights reserved.
*|IFNOT:ARCHIVE_PAGE|* *|LIST:DESCRIPTION|*

Our mailing address is:
*|HTML:LIST_ADDRESS_HTML|* *|END:IF|*

Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

*|IF:REWARDS|* *|HTML:REWARDS|* *|END:IF|*