Bij mij thuis! Kinderboekenweek 2023

*|MC:SUBJECT|*
Geachte grote en kleine lezer, 
Wat maakt jouw huis een thuis? Deze vraag staat centraal tijdens de
Kinderboekenweek 2023, want bij iedereen is het thuis anders. Je kunt je ook de vraag stellen wat een huis eigenlijk is. Voor lezers is dat vaak ook een goed boek, en uit het aanbod daarvan hebben we een mooie selectie gemaakt voor deze nieuwsbrief.

Wie tijdens de Kinderboekenweek van woensdag 4 t/m zondag 15 oktober een kinderboek vanaf €13,50 koopt, krijgt Sanne Roosebooms voor jong én oud bijzonder grappige Kinderboekenweekgeschenk Ravi en de laatste magie cadeau! Tussen ons gezegd en gezwegen, maar ter illustratie: een van onze collega’s kón er maar niet over ophouden. Yvonne Jagtenberg verzorgde dit jaar het Prentenboek van de Kinderboekenweek Mijn huis is jouw huis over gezinsuitbreiding en over zoveel huisgenoten dat de muren lijken te bollen. 
Fred, ons favoriete hert
Op een dag wordt Fred wakker met een gek gevoel. Hij heeft helemaal nergens zin in en kruipt het liefst weer onder zijn geruite dekentje. Zit er soms iets op zijn rug? In Pépé Smits Fred en het iets probeert Fred er samen met Uil en Konijn achter te komen, maar zij kunnen ook niets vinden. Het wordt een hele zoektocht, gelukkig blijkt het pootje van Konijn iets heel bijzonders te kunnen. Fred het (heel erg eigenwijze) hert van Pépé Smit is een klassieker en vele malen herdrukt. Het werd bekroond door de Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen. Daarna verschenen Pluis is het zat en Evert-Jan een poepvlieg met smetvrees. Maar ook Fred beleefde nieuwe avonturen in onder andere Fred zoekt vriend, Fred wil ook naar school en Fred en de (bijna mislukte) verjaardag, verkozen voor de Prentenboek Top Tien 2024.
De tijdgeest in je onderbroek!

Kapitein Knut is jarig en de eerste gasten arriveren op zijn feestje. Maar voordat hij zijn cadeau kan openmaken, valt er een tijdgeest op zijn kop. Iedereen weet dat verdwaalde tijdgeesten de tijd in de war schoppen. De verjaardag van Kapitein Knut dreigt te verdwijnen. Er zit niks anders op dan de geest terug te brengen naar het begin van de tijd. Het is een barre tocht vol gevaar en avontuur… Lukt het Kapitein Knut om op tijd terug te zijn voor zijn eigen verjaardag? Victor Engbers Kapitein Knut en de tijdgeest is het tweede deel in de Kapitein Knut reeks en is een spannend, grappig en vooral tijdloos avontuur.

Vissen, kikkers, krabben, vleertjesmuizen, stinkhonden, dino’s en Mevrouw Kiosk

Olga werkt al lang in een krantenkiosk. Zo lang dat ze er niet meer uit kan. De kleine kiosk is haar wereld, maar ‘s avonds droomt Olga van verre reizen en de zonsondergang aan zee. Op een dag zet een toevallige gebeurtenis haar leven op zijn kop. Vaak laten wij de blurbs uit de nieuwsbrieven, maar omdat we het zo roerend eens zijn met wat The New York Times over Mevrouw Kiosk van de Letse animator en illustratrice Anete Melece schrijft, laten we hem erin: ‘Een ongelooflijk boeiend en origineel prentenboek over zoeken naar een plek die je gelukkig maakt, gewoon zoals je bent.’ Een prentenboek, kortom, om je in thuis te wanen.

Van reusachtige planteneters zo groot als autobussen tot kleine, gevederde jagers met scherpe snavels, Simon Mole en Matt Hunt wekken in Welkom in de wereld van de dinosauriërs dinosauriërs in alle soorten en maten tot leven. Deze unieke dinogids met humor en rijke taal (vertaald door Bette Westera), biedt een mix van rijmende verhalen en slimme taalgrapjes. Het is een boek boordevol fascinerende weetjes en feiten en prachtige beelden. Een dik en groot formaat prentenboek voor jonge dinokenners en nieuwsgierige kinderen die meer willen leren over deze intrigerende wezens, gevuld met kleurrijke en humoristische illustraties. Ontdek een nieuwe favoriete dinosaurus met dit onmisbare boek voor elke dinoliefhebber.
Het eigenwijze prentenboek Vis en Krab neemt lezers mee in een herkenbaar avontuur over piekeren, tobben en het omgaan met deze emoties vlak voor het slapengaan. Maar het is vooral een hilarisch prentenboek vol Bert-en-Erniehumor en grappige illustraties. Vis kan maar niet in slaap komen. Hij ligt te piekeren over alle enge dingen die kunnen gebeuren in het donker. Krab ligt al lekker te tukken, maar Vis maakt zich zo druk dat hij het waagt zijn beste vriend wakker te maken. Wat was dat geluid? Was dat een uil? Eten uilen vissen? Wat als marsmannetjes hen ontvoeren in de nacht? Wat als het ineens kikkers begint te regenen? Wat als…? Gelukkig stelt Krab zijn vriend gerust, zodat ze uiteindelijk allebei rustig kunnen gaan slapen. Of toch niet? Marianna Coppo, de bekende Italiaanse prentenboekenmaker, sleept ons opnieuw mee met haar droge humor en schattige personages.

Cindy Pieterse en illustrator Berber van den Brinks supergrappige prentenboek Ik zag een kikker is een geweldig voorleesverhaal voor peuters en kleuters, over een kikker die stiekem van een taart eet. Maar dan wordt hij betrapt! Oh, oh… . Het absurdistische verhaal leest als een herhalende rap over een kikker en het zal niet lang duren voor alle kinderen hardop meedoen. 

Ik zag een kikker. KWAAK.
Hij prikte met zijn vinger in een taart.
De vinger stak hij in zijn bek. Lekker!
Hij nam stiekem een stuk van de taart.
Vlug slikte hij het door.
Hij was een slikkende pikkende likkende prikkende kikker.

De nieuwe Vleer is uit! In dit nieuwe sfeervolle, rijk geïllustreerde deel Vleertje Muis waait weg vind je drie grappige, lieve en innemende voorleesverhalen van Suzanne Roos en Aniek Bartels. Natúúrlijk zijn Vleertjes nachtdiervrienden Vos, Mot en Egel er weer bij. Ook de wind speelt mee, dus houd je maar goed vast! Samen met zijn vriendjes ontdekt Vleertje Muis dat bang zijn soms best leuk kan zijn.

In Colas Gutman & Marc Boutavants Stinkhond terug in de tijd staat in een doodlopend steegje een vuilnisbak. ‘Vuilnisbak Om Terug Te Keren In De Tijd’ staat erop. Plattekat denkt aan de tijd dat hij nog niet plat was. Daar wil hij naar terug! En Stinkhond gaat mee. Maar waren ze vroeger ook al van die stinkgoede vrienden?
Gouden Griffel, dito Penseel
Het zal u vast niet ontgaan zijn, maar uit de rijke selectie Zilveren Griffels en Penselen van 2023 zijn afgelopen week de winnaars bekendgemaakt, zie ook het juryverslagDe Gouden Griffel is toegekend aan Edward van de Vendel en Anoush Elmans, door Annet Schaap geïllustreerde Misjka. Het ontroerende verhaal over de vlucht van een gezin uit een oorlogsgebied is gebaseerd op ware gebeurtenissen, waarin het dwergkonijn Misjka de hoofdrol speelt. De liefde voor Misjka verbindt en troost het gezin. Maar dan, op een dag, is Misjka opeens verdwenen. Voor Een kleine geschiedenis van de mens door dierenogen van Joukje Akveld ontving Djenné Fila het Gouden Penseel. In het prachtig door haar geïllustreerde prentenboek vertellen 29 dieren hun verhaal. Hun getuigenissen voeren van tweehonderdduizend jaar geleden tot vandaag. Soms blikken ze terug, soms zitten ze midden in een gebeurtenis, soms kijken ze hoopvol vooruit. De jury verwoordt het bijzonder treffend: ‘De geschiedenis trekt invoelbaar aan je voorbij door de emotionele lading van de illustraties […] elk dier in elke episode van de wereldgeschiedenis krijgt erdoor een eigen sfeer, kleurenpalet, textuur en omlijsting mee’.
De Ogen ziet het onmogelijke

In Dave Eggers De Ogen en het onmogelijke woont de bijzondere hond Johannes in een groot park aan zee. Hij is de Ogen – hij ziet alles wat er in het park gebeurt en vertelt dat aan de Oudsten, de drie Bizons. Zijn vrienden – een zeemeeuw, een wasbeer, een eekhoorn en een pelikaan – hulpogen – helpen hem. Samen houden ze de mensen en de dieren in het park in de gaten, ze waarschuwen elkaar bij gevaar en ze zorgen ervoor dat iedereen in vrede samen kan leven. Maar er zijn veranderingen op komst. Er komen steeds meer mensen in het park, ook gevaarlijke. En geiten, een boot vol geiten. 

Jeugdromans om in te wonen 

Adem is wat je een ‘mogelijk kind’ zou kunnen noemen. Op het moment dat zijn ouders elkaar ontmoeten in een oude Oost-Europese stad, springt er een vonk over en komt hij als geest tot leven. Er bestaan ontelbaar veel mogelijke kinderen en de meeste zullen nooit het levenslicht zien, maar met Adem is iets bijzonders. Als zijn ouders na hun eerste ontmoeting het contact dreigen te verliezen krijgt Adem een voorschot op het leven. Hij heeft kort de tijd om zijn ouders weer bij elkaar te brengen en zo zijn eigen leven veilig te stellen. Met ontwapenende naïviteit gaat hij op pad. Want één ding weet hij zeker: hij wil leven! Tjibbe Veldkamp schreef met De jongen die van de wereld hield een klassiek magisch-realistisch verhaal, vol sfeervolle illustraties van Mark Janssen.

Na haar Briefjes voor Pelle komt Marlies Slegers met We moeten je iets vertellen, een jeugdroman over loslaten, acceptatie en liefde. De ouders van de 13-jarige Hazel gaan scheiden en Hazel wordt naar haar oma gestuurd. Daar heeft ze helemaal geen zin in, want hoe kan ze haar ouders bij elkaar houden als ze weg is? Terwijl ze het rommelige huis van haar dementerende oma opruimt, vindt ze een doos vol foto’s en spullen van haar vader en een stapeltje geheime brieven van haar opa. Hazel beseft dat haar missie om haar ouders bij elkaar te houden kansloos is. Ondertussen leert ze op het eiland van haar oma Kean kennen, de nogal dromerige jongen die gedichten citeert, zijn bijzondere neef Raaf en oma’s blinde hond, Vincent. Die zomer leert ze alles over loslaten en over accepteren.

In Mathilde Steins Pluk en Pluis, De weg naar terug is een ramp gebeurd. De ring van prinses Miski is gestolen. Maar dat terzijde. Want om te beginnen is daar Pluis. Pluis leidt een rustig leventje in zijn caviakooi als er opeens een zwarte, harige bal in wordt gezet. Dat is Pluk. Ook een cavia. O nee, sorry: een ninjavia! Pluk gooit Pluis’ leven helemaal overhoop. Hij is niet bang voor Sis de kat, durft de kooi uit en laat Pluis zien dat er een BUITEN is. Maar waarom is Pluk soms opeens zo stil? Waar komt hij eigenlijk vandaan? En wat heeft zijn verleden met de ring te maken? Eén ding is zeker: het is tijd voor ninjavia-actie. Zelfs voor Pluis, of die nu wil of niet. Lezers zullen hardop lachen bij de avonturen – en vrolijke tekeningen – van Pluk en Pluis. Komt het goed met de ring? En met Pluk en Pluis? En met de prinses en de prins?

Kaisa Happonen & Anne Vasko’s Schemerwoud bevat tien dromerige verhalen vol mijmeringen en onverwachte gedachten over dieren die leven tussen de schemering van de vallende avond en het duister van de nacht. Het is een dik koesterboek met levendige stempeltekeningen, en daarmee gelijk een ode aan alle wouden en de dieren die erin thuis zijn. Als de avond valt, komen de verhalen van Schemerwoud tot leven. De warme verhalencollectie gaat over de schijnbaar onopmerkelijke, maar toch best bijzondere gebeurtenissen in het leven van wouddieren. De torenvalk voelt zich zo schuldig dat ze niet meer wil vliegen, een eland durft niet voorbij de rand van het bos te gaan, een wolf wordt verblind door het licht van de maan. Taal en beeld versmelten tot een naadloos geheel dat kleine en grote lezers zal doen verstommen op dat magische randje van de schemering.

Jolien Janzing, die tot nog toe historische romans voor volwassenen schreef, zet nu met Atta een overtuigende stap naar de jeugdliteratuur. Atta is een eigenwijs Mengelmeisje. Ze heeft er genoeg van om met de vrouwen en kinderen bessen te verzamelen. Ze wil op jacht! Dus sluipt ze achter de mannen en jongens aan… maar haar avontuur krijgt een andere wending dan ze verwacht als ze oog in oog komt te staan met een woedende mammoet. Op de vlucht raakt Atta de weg kwijt en belandt bij een Neandervolk. Ze wordt warm ontvangen door de vrouw die de stam leidt. Iets té warm zelfs… het lijkt wel of die haar niet meer wil laten gaan. Atta is een kind – krachtig, impulsief en nieuwsgierig naar de wereld – dat je direct in je hart sluit. Het spannende, humoristische avontuur is volop geïllustreerd door Linde Faas. Het resultaat is een boek dat nu al niet meer weg te denken is uit de kinderliteratuur!

In De spin en de sleutel vlucht Elena naar het einde van de wereld. Atlas echter wácht op het einde van de wereld. En dan ontmoeten ze elkaar… De zomer is bloedheet, en Elena moet een hele maand logeren bij het nieuwe gezin van haar tante, want niemand anders wil haar hebben. Vlak voordat ze aankomt, gooit ze haar telefoon weg en knipt ze haar lange haar af. Op de boerderij leert ze Atlas kennen. Hij heeft de ramen van zijn slaapkamer dichtgetimmerd, elke nacht verdwijnt hij uren in het donker en zijn zusje zegt dat hij de school in brand heeft gestoken. De laatste keer dat Elena iemand probeerde te helpen, ging het compleet mis. Maar hoe kan ze een maand tussen zoveel geheimen wonen zonder iets te doen? De meeslepend schrijvende Gouden Griffel-winnaar Anna Woltz boeken zitten vol spanning, humor en scherpe dialogen, sla De tunnelAlaska en Honderd uur nacht er maar eens op na!

Luie Stoel

Ik hoef niet veel te doen, ik hoef alleen maar iets te zijn:
een schoot om met een boek in neer te ploffen.
Een warme, zachte schoot, niet al te groot, niet al te klein.
Ik heb het ongelofelijk getroffen.

Ik kom niet van mijn plaats. Ik hou van rust en regelmaat. 
Ik zou niet graag een houtenklapstoel wezen,
zo’n ding dat om de haverklap weer ergens anders staat. 
Lig liever lekker lui in mij te lezen. 

Rust in me uit met zelfgebakken appeltaart en thee.
Verschuif me niet, ik sta hier goed, verwarm me.
Ga in me liggen slapen, luier lekker met me mee. 
Bezit me, rol je op in mij, omarm me. 
Copyright © 2020 Boekhandel Bijleveld - Website by Tungstun